Peľ

Peľ je včelí produkt, ktorého využitie v záujme zdravia človeka je veľmi slubné. Včelí peľ sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených k výžive včelstva.

Včela po prílete na kvet striasa peľ z peľnice prudkými pohybmi, z chĺpkov ho posúva do peľového košíčka na zadných nohách, pričom ho formuje výlučkami žliaz a nektárom do tzv. peľových obnôžok; keď sú košíčky plné, odlieta. Včela medonosná dokáže uniesť cca 40 mg peľu. Po prílete do úľa odovzdávajú včely - lietavky obnôžky včelám - mladuškám, alebo je tento obnôžkový peľ zbieraný včelárom prostredníctvom tzv. peľochytov, ktoré umiestnil do letáča úľa. Potom je peľ sušený a uskladnený, keď však obnôžky príjmu včely - mladušky, vrstvia ich následne do buniek plástov v úli a po ich naplnení zalejú vrstvičkou medu. V bunkách potom prebieha fermentácia, ktorou je obnôžkový peľ konzervovaný a pripravený na výživu včelstva. Tento peľ sa nazýva aj úľový peľ, fermentovaný peľ, perga, alebo včelí chlieb. Oba druhy peľu majú zmenené zloženie i vlastnosti oproti natívnemu peľu a spoločne sa nazývajú včelí peľ.

Sušený obnôžkový peľ nielen vyzerá, ale aj chutí ako cukrárenský posyp, má príjemnú bylinnú vôňu a sladkastú chuť.


Význam


Včelí peľ uplatňujeme najmä v praktickom včelárstve na podnecovaciu znášku včelstva, ako výživový prostriedok, v apiterapii, na kozmetické účely.

Liečebné využitie: Včelí peľ má presne stanovené dávkovanie. Využíva sa na zlepšenie chuti do jedla, na rekonvalescenciu po diétach a rapídnom úbytku hmotnosti (aj mentálna anorexia). Spomaľuje proces starnutia, používa sa na zvýšenie imunity, má antibiotické účinky, pomáha pri chorobách pečene, čriev, pri problémoch prostaty, klimakterických ťažkostiach, chudokrvnosti, pri ochoreniach štítnej žľazy, pozitívne vplýva na psychiku, duševnú kondíciu, podporuje pamäť a nervovú činnosť.


Zloženie

bielkoviny (23,7%), tuky (4,8%), cukry (27%), voda v nesušenom, čerstvom obnôžkovom peli (23%), popol (3,12%), pH (6,3), enzýmy, vitamíny, nukleové kyseliny, organické kyseliny, minerály, silice, farbivá
bielkoviny (22%), tuky (2%), cukry (35%), popol (3%), pH (4,3), enzýmy, zvýšený obsah vitamínov, organických kyselín, nukleové kyseliny, minerály, baktérie, huby, farbivá

Celý rok som Vám k dispozícii.